برنامه ریزی اقتصادی

برنامه ریزی عبارتست از فرایندی دارای مراحل مشخص و به هم پیوسته برای تولید یک خروجی منسجم در قالب سیستمی هماهنگ از تصمیمات.

در تعریفی دیگر برنامه ریزی را می توان مجموعه ای از تصمیماتی دانست كه برای رسیدن به هدف یا اهداف خاصی  گرفته می شود. برنامه ریزی نوعی از رفتار انسانی است که متکی بر آگاهی و اراده می باشد.

در برنامه ریزی اهداف بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت از اصول مهم می باشد. کسانی که در زندگی بر اساس برنامه ریزی پیش می روند موفق تر خواهند بود و دچار سردگمی نمی شوند.

برنامه ریزی اقتصادی

هر برنامه اقتصادی در واقع مجموعه ای از عملیات اقتصادی را در برمی گیرد كه به طور متمركز آنها را هماهنگ و در جهت دستیابی به اهداف مشخص اقتصادی جامعه، هدایت می كند. برنامه ريزی اقتصادی فرآيندی است كه طی آن به صورت آگاهانه و ارادی به منظور رسيدن به اهداف مشخص اقتصادی انجام می گيرد. با برنامه ریزی اقتصادی می توانید هزینه ها را به درستی مدیریت کنید و پس انداز داشته باشید .

راهکارهایی برای مدیریت هزینه و پس انداز

خرید از عمده فروشی

برای خرید کردن بهتر است از عمده فروشی خرید کنید زیرا درصد قابل توجهی تخفیف شامل شما می شود و همین امر باعث می شود بتوانید بقیه هزینه را پس انداز کنید .

خرید از فروشگاه های زنجیره ای

در این فروشگاه هایی تخفیف هایی به یک سری از کالاها اختصاص می دهند کهبرای صرفه جویی در هزینه موثر می باشد به علاوه برای خرید های متعدد لازم نیست به فروشگاه های مختلف بروید و با این کار در وقت و هزینه حمل و نقل خود صرفه جویی می کنید .

خرید اینترنتی

شما با خرید اینترنتی برخی از اجناس که قیمت روی آنها حک شده است، نه‌تنها پول اضافی نمی‌پردازید بلکه می‌توانید از هزینه‌های حمل و نقل خود نیز بکاهید و از تخفیف‌های قابل توجهی که برخی از این فروشگاه ‌های اینترنتی به مشتریان خود می‌دهند نیز بهره‌مند شوید.

خرید از حراجی ها

برای صرفه جویی در هزینه بهتر است اجازه دهید بازار از تب و تاب خود بیفتد و سپس ان را از حراجی ها خرید کنید .

کاهش دادن هزینه های غیر ضروری

زمانی که در شرایط سخت اقتصادی قرار دارید باید بتوانید هزینه ها را مدیریت کنید و از برخی هزینه های اضافی و غیر ضروری دوری کنید برای مثال به جای سفارش دادن غذا از بیرون می توانید در منزل غذا تهیه کنید یا به جای اینکه ماشینتان را به کارواش ببرید خودتان ان را تمیز کنید .

استفاده کردن از کالاهای جایگزین

زمانی که برخی از کالاها در گرانی مقطعی قرار دارند می توانید کالای دیگری که ارزان قیمت تر است را جایگزین کنید برای مثال زمانی که قیمت گوجه فرنگی افزایش می یابد می توانید از رب گوجه فرنگی به جای ان استفاده کنید .

پس انداز کردن

نیازی نیست که پس انداز های هنگفتی داشته باشید بلکه با پول اندک نیز می توانید پس انداز کنید که در مبادا می تواند کمک بسیاری به شما بکند بنابراین پس انداز کردن حتی با روزی هزار تومان را فراموش نکنید .

شرایط روحی خود را بسنجید

زمانی که غمگین و افسرده هستید به بازار نروید زیرا تحقیقات نشان داده است که در این شرایط بیشتر خرید می کنید .

تهیه کردن فهرست خرید

زمانی که به بازرا می روید سعی کنید از قبل فهرستی از کالاهی ضروری که قصد خرید آن را دارید تهیه کنید و بر اساس آن خرید کنید با این روش از خرید کردن کالاهای اضافی خودداری می کنید .

دقت کردن به خرید برخی کالاها

برخی کالاها مانند باتری قابل شارزمی باشند بنابراین بهتر است کالایی بخرید که بتوانید چندین بار از آن استفاده کنید .

تعمیر کالا به جای تعویض

بعضی از وسایلی که در منزل شما وجود دارد هنگامی که خراب می شود نیازی نیست که آن را تعویض کنید و هزینه زیادی پرداخت کنید بلکه با هزینه اندکی می توانید آن را تعمیر کنید.

انتخاب زمان مناسب برای مسافرت

اگر قصد سفر دارید زمان هایی که اوج شلوغی است را انتخاب نکنید زیرا در زمان های خلوت می تونید همان امکانات را با هزینه کمتری دریافت کنید.

تهیه کردن قلک

می توانید پول هایی که بر اثر صرفه جویی در هزینه ها پس لنداز کرده اید را در قلکی قرار دهید و اخر ماه قلک را بشکنید و 20 درصد از پول را صرف کارهایی بکنید که دوست دارید و 80 درصد باقیمانده را پس انداز و سرمایه گذاری کنید .

تشخیص نیاز از وسوسه

پیش از آن که کالایی را خریداری کنید فکر کنید که آیا این کالا نیاز شما است یا وسوسه . بهتر است کالاهایی که نیاز دارید را خریداری کنید و از خریداری کالاهای اضافی خودداری کنید .

آینده نگری

یک جهت‌گیری شناختی برای آینده، یک نوع عقلانیت عملی و خودکنترلی است که به طور موثر به دستیابی به اهداف بلندمدت فرد کمک می‌کند .

روان‌شناس‌ها همچنین معتقدند که آینده‌نگری یعنی، درپیش‌گرفتن یک جهت‌گیری عملی نسبت به اهداف آتی، نوعی دقت و تیزبینی در زمینه انتخاب‌ها و تصمیم‌گیری‌ها، بی‌ملاحظه نبودن درباره خطرها و چشم‌داشتن به تصمیم‌های درازمدت‌تر و متعالی‌تر در هنگام تصمیم‌گیری‌های کوتاه‌مدت.

چرا باید آینده نگر باشیم؟

*آینده نگری باعث می شود که به پیامد کارها و تصمیمات فکر کرده و در برابر انتخاب هایی که اهداف کوتاه مدت را به جای اهداف بلند مدت ارضا می کند ، مقاومت نماییم . همچنین باعث می شود دیدگاهی منعطف داشته و بین اهدافمان تعادل برقرار سازیم .

*افراد دوراندیش به اهداف و آرزوهای بلند مدتشان احترام می‌گذارند و هر وقت که لازم باشد برای دستیابی به این اهداف خطر می‌کنند

*دوراندیشی با کل زندگی ارتباط دارد و فقط نباید در بعدهایی مانند کار و مسائل مالی آن را محدود ساخت زیرا باعث مشکل می شود بنابراین دوراندیشی به یک زندگی متعادل نیاز دارد . افراد دوراندیش برای برقراری تعادل بین اهدافشان در حوزه‌های مختلف زندگی تلاش می‌کنند.

*افراد دوراندیش آگاهانه و با هدف زندگی کرده و مسیر خودشان را در زندگی ترسیم می‌کنند. این افراد صرفاً به آنچه که در جریان زندگی پیش می‌آید واکنش نشان نمی‌دهند؛ بلکه بر طبق درک اهداف و آرزوهایشان تصمیم می‌گیرند و عمل می‌کنند.

*قهرمانان می توانند دوراندیش باشند و شجاعت بدون دوراندیشی، بی‌توجهی و شتابزدگی است.

*افراد دوراندیش بدن‌هایی سالم و قوی و زندگی سالم و متعادلی دارند. افرادی که اهداف مناسبی در زندگی‌شان دارند سالم‌تر و شادتر هستند .

*به یاد بیاورید که یک شخص دوراندیش اهداف خود را در جنبه‌های متعدد زندگی در نظر دارد و بسیاری از این اهداف و علایق دربردارنده رابطه با دیگران است.

* انسانی که در زندگی تدبیر و آینده نگری داشته باشد فردی مفید وپرثمردرزندگی خود و همنوعان خود می شود .باید بدانیم که انسانی که تدبیر و درایت و دور اندیشی را سر لوحه ی کار خود قرار دهد علاوه بر آنکه می تواند روز به روز نتایج موفقیّت خود را مشاهده کند به جایی میرسد که جامعه و افراد درون آن نیاز مبرمی به او پیدا می کنند، و افراد جامعه اگر او و اثرش را در بین خود لمس نکنند احساس تنهایی و کمبود را کاملاً حس خواهند کرد .

ابعاد آینده نگری

1.تعادل و توازن در زندگی

2.هماهنگی در زندگی و بین اهداف و آرزوها

3.انسجام و پیوستگی در زندگی

4.کنترل بر خود و بر تصمیم‌ها و رفتارها

5.تفکر ، تدبر و تأمل در تصمیم‌گیری‌ها و انتخاب‌های مهم زندگی

فواید حاصل از مدیریت آینده

موقعیت بهتر رقابتی

مدیریت آینده دانش رویدادهای آینده را ارائه می دهد که منجر به برتری بر رقبا در خصوص توسعه و ایجاد استراتژی ها، محصولات، فرآیندها و سیستم ها می گردد .

تضمین بقاء شرکت

تغییراتی در بازار که دیر یا اشتباه تشخیص داده شوند، می تواند به سرعت موجودیت شرکت را به خطر بیندازند . آنها که رخدادهای خطرناک محتمل را در مراحل نخست تشخیص دهند، بسیار راحت تر می توانند با کمک استراتژی های مشروط خود را آماده سازند .

افزایش درآمدها

مدیریت آینده تعداد زیادی از فرصت های بسیار ارزشمند آینده را مشخص می سازد و بدین ترتیب حوزه عمل را وسیع ساخته و شما را قادر می سازد که پتانسیل های درآمدزایی را توسعه داده و از آنها استفاده نمایید .

صرفه جویی در هزینه ها

اگر شما و کارکنانتان دیدگاه استراتژیک روشنی از آینده مطلوبتان داشته باشید، میزان جلسات هماهنگی بر سر اختلافات به طرز چشمگیری کاهش خواهد یافت . کارایی بیشتر حاصله را می توان جزء کاهش هزینه ها به حساب آورد .

بهبود تصمیمات استراتژیک

هر چه فرضیات شما در مورد رخدادهای آینده در حیطه کسب و کارتان درست تر و قوی تر باشد، کیفیت تصمیمات استراتژیک شما بالاتر خواهد بود .

افزایش انگیزه و اعتماد به نفس

اطمینان از اینکه پاسخ این سوالات کلیدی به درستی و با جزئیات استخراج شده است انگیزه و اعتماد کارکنانتان را نسبت به آینده شرکت افزایش خواهد داد .

خصوصیات افراد آینده نگر

1.بر رفتارهای تکانه‌ای خود کنترل و نظارت دارند.

2.عواقب تصمیماتی را که می‌گیرند، در نظر دارند.

3.نوعی تلقی دوراندیشانه همراه با طرح و برنامه و اهداف درازمدت برای آینده ی خود دارند.

4.مهارت‌های مناسبی برای مقاومت در برابر تصمیم‌گیری‌ها و رفتارهای خود ویران‌گر دارند و در برابر تکانه‌ها و هوس‌های آنی تسلیم نمی‌شوند. حتی گاهی سعی می‌کنند تا از موقعیت‌هایی که در آن‌ها مجبور می‌شوند، چنین تصمیم‌هایی گرفته یا چنین رفتارهایی داشته باشند، دوری کنند.

5.درباره زندگی روزمره و انتخاب‌هایی که باید در زندگی داشته باشند، یک سبک فکری خاص دارند. این سبک فکری سه ویژگی دارد: تصمیم‌ها همراه با تأمل و تدبر هستند، حساب شده‌اند و امکان عملی شدن آن‌ها وجود دارد.

6.بین آرزوها و خواسته‌ها و اهدافشان نوعی هماهنگی ایجاد می‌کنند. این هماهنگی آنها را ترغیب کرده و برمی‌انگیزد برای یک زندگی خوب بکوشند؛ یک زندگی ثابت و استوار، سامان‌مند و منسجم و با حداقل تعارضات.

کژفهمی درباره آینده‌نگری

در واقع آینده نگری یک ویژگی مثبت می باشد اما برخی افراد تلقی های نادرستی از آن دارند و اگر این تلقی ها مبنای تصمیم گیری و رفتار افراد شود برای خود آنان و دیگران مخاطرات و عواقب جدی و شدیدی به بار خواهد آمد. بعضی از این تلقی‌های نادرست در این زمینه به قرار زیرند:

تلقی نادرست 1

آینده‌نگری نوعی حساب‌گری خودخواهانه است. باید دانست که در آینده‌نگری خودخواهی وجود ندارد. گاهی این حسنه منجر به برقراری روابط مثبت با دیگران یا تعمیق این نوع روابط می‌شود یا حتی به رفاه دیگران می‌انجامد. آینده‌نگری خودخواهی صرف نیست.

تلقی نادرست 2

آینده‌نگری یعنی احتیاط کاری مفرط، ترسیدن، ریسک‌پذیر نبودن، تن به خواری دادن، جُبن و ترس. باید توجه داشت که هرچند در آینده‌نگری و دوراندیشی نوعی حزم و احتیاط هم وجود دارد، این به معنای ترس و جبن یا احتیاط مفرط نیست. چه‌بسا نوجوانان و جوانانی که گاه با همین استدلال از طرف دوستانشان، تسلیم آنها شده و تن به رفتارهای پرخطری چون مصرف مواد و الکل یا روابط جنسی نامشروع داده‌اند. از یاد نبریم که گاهی نترسیدن در جایی که باید ترسید، عین حماقت است.

تلقی نادرست 3

آینده‌نگری صفتی است که فقط در چند حوزه زندگی مثل اقتصاد یا کار یا حداکثر زندگی مشترک کاربرد دارد. هرچند که همین سه حوزه بخش عمده‌ای از زندگی افراد را در برمی‌گیرند، نباید از یاد برد که آینده‌نگری و دوراندیشی به تصمیمات و انتخاب‌ها و رفتارهای کل زندگی مربوط است و نه فقط یک یا دو حیطه آن. روابط اجتماعی، سفر، آمد و شدها، تفریحات و سرگرمی و خلاصه هر تصمیم و انتخابی در زندگی با این ویژگی مثبت ارتباط دارد و چه بهتر که در همه جنبه‌های زندگی دوراندیشانه تصمیم بگیریم، دوراندیشانه انتخاب کنیم و دوراندیشانه رفتار کنیم.

آموزش آینده نگری به کودکان

*یکی از نکته های مهم در بحث آینده نگری همان صرفه جویی است. همانطور که همیشه گفته می شود صرفه جویی کم مصرف کردن نیست بلکه درست مصرف کردن است. باید به کودکان خود صرف جویی بیاموزید زیرا در کم کردن هزینه های زندگی بسیار موثر است.

*برای هر فرد در خانه قلک کوچکی تهیه کرده و از آن ها بخواهید هر چقدر که می خواهند در آن بریزند، به طور مثال به جای استفاده از تاکسی از اتوبوس استفاده کرده و پول باقی مانده را در قلک بریزند و هرچند ماه یکبار قلک راشکسته و به فردی که بیشترین پس انداز را دارد جایزه بدهید.

*به کودکان یاد بدهید که آب و برق و انرژی سرمایه‌هایی هستند که به نسل آینده نیز تعلق دارند، بنابراین نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنیم. می‌توان هنگام مسواک زدن و یا دوش گرفتن آب را بست و لامپ‌های اضافه را خاموش کرد.

*با بطری های خالی، جعبه‌های مقوایی، کارتن‌‌های رنگی و … وسایل زیبایی درست کرده و به کودکانتان بیاموزید که با مواد دور ریختنی و بازیافتی نیز می توان شیئی زیبا ساخت.

*سالم نگه داشتن لباس، لوازم‌التحریر و اسیاب‌بازی‌ها به طور غیرمستقیم به اقتصاد خانواده کمک می کند بنابراین به کودکان خود نگهداری و حفاظت از وسایل شخصی را بیاموزید.

*زحمت کشیدن وخسته بودن پدرخ انواده را به ورت غیر مستقیم به فرزندان خود یادآوری کنید؛ اینگونه متوجه می شوند که برای رفای و آسایش آن ها زحمت زیادی کشیده می شود.

*کودکان از پدر و مادرشان الگوبرداری می کنند؛ بنابراین از خودتان شروع کنید و در مصرف انرژی و مواد غذایی صرفه جویی کرده و از وسایل شخصی خود به خوبی محافظت نمایید تا فرزندتان نیز از شما بیاموزد.

5 راهکار پیش بینی آینده

از باورهای مطلق و کورکورانه خود آگاه باشید

باورهای کورکورانه و بی چون و چرای خود را شناسایی کنید و هر گاه در قالبی خشک و نرمش ناپذیر قرار گرفتید، احتمالات دیگری را که می توانند به شما کمک کنند از آن قالب درآیید در نظر بگیرید و در این صورت تغییر در الگوهای ادراکی به منظور دگرگون شدن ضروری است.

باور جدیدی را در خود ایجاد کنید که از آن مطمئن باشید

یکی از چیزهایی که می توان درباره آن مطمئن بود گریزناپذیر بودن تغییر است. اگر اطمینان داشته باشید که تغییر گریزناپذیر است، آن گاه همیشه برای آن آماده خواهید بود و هنگام وقوع آن غافلگیر نخواهید شد.

از تفکر خطی و یکنواخت بپرهیزید

برای ایجاد دگرگونی در زندگی و موفقیت بیشتر در زمینه های مختلف کاری باید چرخه ای، نوآورانه و بکر بیندیشید نه خطی و یکنواخت.

پرسش هایی مطرح کنید که هیچ کس جرأت مطرح کردن آن ها را ندارد

پرسش های جدید الگوهای جدید ادراکی می آفرینند. اگر خواهان افزایش کیفیت زندگی یا کیفیت خدمات خود به مشتری هستید یا خواهان کارهای ارزشمند تر با معیارهای بالا هستید باید خود را به نقد بکشید و پرسش های تازه مطرح کنید تا به پاسخ های جدید برسید

جستجوگر راه امکانات گوناگون باشید

نشست و برخاست با افراد گوناگون یکی از ابزارهای ارزشمند زندگی است زیرا به ما امکان نشست و برخاست با افراد گوناگون یکی از ابزارهای ارزشمند زندگی است زیرا به ما امکان می دهد با دیدگاه های مختلف آشنا شویم و بدانیم آنان چگونه می اندیشند.

نکات

*دوراندیشی تنها برای افراد زاهد نیست و بهتر است آن را از زاها مآبی جدا بدانیم همچنین که دور اندیشی با خودانگیختگی یا شور و اشتیاق فراوان ناسازگار است.

*به اهداف دست یابید: فقط آینده نگر بودن کافی نیست بلکه باید راه هایی برای رفع موانع و مشکلات پیدا نمود و به آن عمل کرد تا آینده نگری عیینت یافته و نتیجه آن تضمین شود.

*آینده نگری ترس و ابهام از آینده و یا خیال بافی نیست بلکه مانند خیلی از امور از قاعده ای پیروی کرده و دارای حد تعادل است و خارج شدن از این اعتدال، در آینده نگری آفاتی را به وجود می آورد.

*تدبیر ما را قادر مى ‏سازد که خطرات و فرصت‏ هائى را که در آینده با آنها مواجه مى‏ شویم، پیش بینى کرده و بدین ترتیب زمان لازم براى تفکر و تصمیم‏ گیرى پیش از برخورد با آنها را داشته باشیم.

*اگر انسان ها تدبیر و تدبر را با دور اندیشی و نگاه به آینده در آمیزند، قطعاً پیشرفت های شایانی در زندگی خواهند داشت. تدبیر و دور اندیشی، امروزه لازمه ی هر کاری است؛ زیرا که در جوامع متلاطم امروز ریسک پذیری گاهی موجب پیشرفت اما اکثراً باعث شکست و نابودی می شود.

*آینده‌نگری با کنترل‌کردن خود یک رابطه قوی دارد؛ چرا که وقتی فردی در وضعیتی قرار می‌گیرد که از خواسته‌های آنی‌اش به نفع اهداف بلندمدت‌تر خود می‌گذرد، تصمیم عاقلانه می‌گیرد و اسیر شرایط نمی‌شود، حتماً باید بر خود و بر نفس خود مسلط بوده و کنترل داشته باشد. سامان‌مندی، نظم و انضباط‌ داشتن در زندگی هم یکی دیگر از وجوه آینده‌نگری است. این سامان و نظم، به‌ویژه در نحوه تفکر، شیوه استدلال، شکل عمل، تنظیم اهداف با آرزوها و خواسته‌ها، بیشتر به چشم می‌خورد.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.