کالای دیجیتال یا الکترونیکی
کالای دیجیتال و یا الکترونیکی امروزه به یکی از لاینفک ترین وسایل زندگی همه ما تبدیل شده است ، این کالاها با رشد بسیار زیادی که دارند از درون خانه با ما هستند تا بیرون از خانه ، محل کار ، در خیابان و …..
گسترش فناوری اطلاعات و ابزارهای دیجیتال با تمام معایب و مزایایی که دارد ما را با سبک جدیدی از زندگی کردن روبه رو کرده است .
هر چند که تکنولوژی و ابزارهای دیجیتالی زندگی را تسهیل میکند ولی افراط در استفاده از آنها سلامت اجتماعی و روانی ما را به خطرمیاندازد.
با ورود کالای دیجیتال و الکترونیک به خانواده و زندگی ما . زندگی همه ما تحت تاثیر این ابزارها قرار گرفته به عنوان مثال :
موبایل: در اویل خصلت طبقاتی داشت و افراد خاصی از موبایل استفاده می کردند اما به مرور زمان شاهد این شدیم که حتی کارگر ، کارفرما ، زنان ، کودک ، نوجوان هم از این کالای دیجیتال استفاده می کنند .
این در حالی بود که این وسیله به همان اندازه که می تواند نقش مثبتی در نحوه برقراری ارتباط سریع داشته باشد و بسیاری از مواقع مانند هنگام حوادث و بیماری ها می تواند عامل نجات دهنده برای یک یا گروهی از افراد باشد به همان نسبت می تواند عامل مخرب یک رابطه و یا بر هم زننده کانون خانوادگی شود.
فناوری موبایل با افزایش مزیتهای دیگر از تنها کاربرد آن که تماس تلفنی بود خارج شد و به یک وسیله چند رسانه ای تبدیل گردید. انتقال اطلاعات از طریق متن، صدا و تصویر هر چند یک مزیت رقابتی برای سازندگان گوشی ها و کسب بازار رقابت را در برداشته اما چه بسا عامل اصلی عقب ماندگی و بر هم زدن روابط سالم افراد نیز شده است.
یک روانشناس می گوید : استفاده زیاد از از ابزارهای دیجیتالی ارتباطی، غمگینی و افسردگی را بیشتر می کند و باعث این می شود که مردم و به خصوص خانواده ها از هم دورتر شوند مثل :
اینترنت: در کیفیت زندگی خانواده تنهایی ، عدم اعتماد به نفس، عدم علاقه به شغل و کسب و کار، بیماری و معلولیت، شکست های عاطفی، مشکلات مالی، اضطراب و محدودیت های اجتماعی و خانوادگی از عواملی است که زمینه اعتیاد به اینترنت را در کاربر به وجود می آورد و فرد معتاد هنگام استفاده بر خط از اینترنت، سعی در فرار از چنین احساسات مأیوس کننده ای دارد.
بنابراین به مرور زمان، استفاده از اینترنت، طولانی تر می شود؛ به گونه ای که برخی از معتادان به اینترنت حتی به خوردن غذا نیز تمایلی ندارند. این نوع احساس وابستگی، از علائم اعتیاد است و چنانچه کنترل نگردد، فرد ابتدا برای خود سپس برای خانواده و جامعه خود، مشکلاتی را فراهم می سازد.
در نهایت آثار منفی اعتیاد به فناوری در خانواده آشکار می شود و به جای اینکه تکنولوژی، نقش اصلی خود که ارتقای سطح کیفی زندگی است را بازی کند، به نوعی مانع تبدیل می شود وعواقب بد و خطرناکی را به همراه خواهد داشت.