لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه

لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه

لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه : در عقدنامه، بسیاری از مطالب و شرایط لحاظ می‏کنند. آیا رعایت آن‏ها بر زن و شوهر لازم است؟
پاسخ: عقد، عبارت است از هرگونه تعهد و پیمان دو یا چند نفر یا گروه، برای انجام گرفتن کاری. و به بیان دیگر، عقد، عبارت است از برقرار کردن نوعی ارتباط میان یک چیز و بین چیز دیگر، به گونه‏ای که انجام کار به آن ارتباط و بستگی پیداکند، و از آن جدایی نپذیرد، مانند عقد بیع، که عبارت است از نوعی ربط ملکی میان کالا و مشتری، به گونه‏ای که مشتری بعد از عقد، بتواند در آن کالا هرگونه تصرف کند، و علاقه‏ای که پیشتر، فروشنده با آن کالا داشت قطع می‏شود، و دیگر نتواند در آن کالا دخل و تصرف کند، چون دیگر مالکیتی در آن ندارد.
در واقع عقد نکاح، نوعی عهد و پیمان است که آیه اوفوا بالعقود شامل آن نیز می‏شود و بر لزوم وفای به آن بسیار تأکید شده است. بلکه بالاتر از آن عقد نکاح، نوعی میثاق و تعهد لفظی محکم است که با صیغه عقد مخصوص صورت می‏گیرد، همانگونه که قرآن کریم می‏فرماید: واخذن منکم میثاقا غلیظا** نساء/21.*** همسران شما هنگام عقد ازدواج از شما پیمان محکم گرفتند** المزان، ترجمه موسوی همدانی، ج‏4، ص‏408 و تفسیر روشن، ج‏5، ص‏311.***.
بنابراین، رعایت مفاد عقدنامه، لازم و واجب است، البته هر دو طرف می‏تواند به میل خود از حق خودشان که در عقدنامه ذکر شده، گذشت و چشم پوشی کنند.

صیغه عقد در ازدواج‏های پیامبر

لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه : پرسش : آیا پیامبر عظیم‏الشأن اسلام برای ازدواج خودش، صیغه عقد می‏خوانده یا نیازی نبوده که آن را بخواند؟ اگر صیغه عقد را می‏خوانده، چگونه بوده است؟
پاسخ: باید توجه داشت که پیامبر اکرم هم، یک انسان مسئول و مکلف است و به رعایت قوانین شرعی ملزم می‏باشد، و نه تنها به قوانین شرع، پایبند بوده، بلکه پیش از دیگران به دستورهای دین و اوامر خدا، عمل می‏نماید و نعوذ بالله این گونه نیست که دیگران را امر به خوبی کند و خود را فراموش کند! این یک اصل اولی است، اما مقام رسالت، ویژگی‏های حقوقی نیز دارد، ضمن آن که در برخی موارد به علت مصالح عمومی اختیارهای گسترده‏ تری دارد؛
در عین حال تکلیف‏های سنگین‏تری نیز متوجه اوست، مانند واجب بودن نماز شب. با این توضیح؛ در شریعت احکامی به عنوان ویژگی‏های نبی مطرح است که ویژه رسول‏الله است؛ برای مثال حضرت رسول اکرم (صلی‏ الله‏ علیه‏ و آله) می‏توانست بیش از چهار زن دایم داشته باشد، ولی مؤمنان چنین حقی ندارند.
لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه : در بحث ازدواج، آن حضرت مانند دیگر مسلمانان هنگام ازدواج، خطبه عقد جاری می‏کردند و در عین حال همانگونه که بیان شد، آن چه که مختص پیامبر می‏باشد این است که؛ هبه به حضرت، مجاز و مشروع است. هبه، عقد ازدواجی است که مهریه ندارد؛ قرآن مجید می‏فرماید: و امراة مؤمنة ان وهبت نفسها للنبی ان اراد النبی ان یستنکحها **احزاب/50.***؛ هرگاه زن باایمانی، خود را به پیامبر ببخشد (و هیچ‏گونه مهری برای خود قایل نشود) اگر پیامبر بخواهد می‏تواند با او ازدواج کند. خالصة لک من دون المؤمنین؛ چنین ازدواجی تنها برای تو مجاز است نه سایر مؤمنان.
پس پیامبر یک حق فراتر دارد که ازدواج به گونه هبه نیز می‏تواند داشته باشد، در حالی که برای مؤمنان، عقد بدون مهر، باطل است؛ بر این اساس، پیامبر با لفظ هبه هم می‏تواند صیغه ازدواج بخواند، ولی مؤمنان نمی‏توانند چنین کاری انجام دهند.
اما این که، آیا پیامبر (صلی‏ الله‏ علیه‏ و آله) هم صیغه عقد می‏خوانده است، به یقین این گونه بوده است، چون اجرای عقد، یک حکم عمومی شرعی است و پیامبر از آن استثنا نشده، بلکه به رعایت آن ملزم بوده است. پیامبر اکرم (صلی‏ الله‏ علیه‏ و آله) بر پایه حدیثی، فرموده‏اند: ما امرتکم الا بما امرنی به و لا دعوتکم الا الیه…؛ من شما را امر نکردم به چیزی، مگر به فرمان خداوند و شما را نخواندم، مگر به سوی خدا** ر.ک: نهج‏الخطابة، علم الهدی خراسانی، ج‏1، ص‏31.***.

عروسی علی (علیه السلام) و فاطمه (علیها السلام)

لزوم پایبندی به محتویات عقدنامه : پرسش : آیا در قرآن کریم، به عروسی امیرالمؤمنین، امام علی (علیه السلام) و حضرت فاطمه زهرا (علیها السلام) اشاره‏ای شده است؟
پاسخ: در قرآن کریم، تنها اصول عقاید دینی و فضایل اخلاقی و کلیات قوانین عملی و آن چه به تربیت دینی و هدایت و به کمال رساندن بشری مربوط است، بیان شده؛ لذا به جزییات مسایل و اموری که نقش چندانی در تربیت و هدایت انسان ندارد، اشاره‏ای نشده است؛
زیرا قرآن کریم تنها یک کتاب تاریخی نیست که به ذکر تمام آن چه در تاریخ اتفاق افتاده است، بپردازد؛ مثلا عروسی امیرالمؤمنین (علیه السلام) و فاطمه زهرا (علیها السلام) نیز در قرآن نیامده است‏** جهت آگاهی بیشتر، ر.ک: مجله بشارت، شماره 3، ص 60، مؤسسه معارف اسلامی امام رضا (علیه السلام).***.
البته در برخی از روایات که در تفسیر و تأویل آیات 19 – 22 سوره الرحمن آمده می‏خوانیم:
مقصود از دو دریا در مرج البحرین یلتقیان حضرت علی (علیه السلام) و فاطمه (علیها السلام) هستند که دو دریا عمیقند، و در یخرج منهما اللؤلؤ و المرجان مقصود از لؤلؤ و مرجان، حضرت امام حسن و امام حسین هستند (که از ازدواج حضرت علی و فاطمه متولد شده‏اند** ر.ک: مجمع‏البیان، شیخ طبرسی، ج‏9، ص‏336، مؤسسه اعلمی للمطبوعات.***) روشن است که این روایت از باب تأویل و و بیان بطن آیه است.
کتاب ازدواج و خانواده‏
نویسنده: محمدرضا حسین‏زاده‏
منبع:غدیر

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.