قدم دوم فیلمنامه نویسی : هر چه می دانید فراموش کنید
قدم دوم فیلمنامه نویسی : هر چه می دانید فراموش کنید
بعنوان مثال در خانه هر یک از ما ، انبوهی از اشیاء و اجسام وجود دارد که چیدمان نسبی شان را از بَر هستیم و هنگام ورود به خانه بیش از نیمی از آنها را اصلا نگاه هم نمی کنیم چراکه با استفاده از حافظه مان به عادی بودن تمامی امور آگاهیم .
حال تصور کنید پس از ورود به خانه متوجه می شوید روی آینه اتاقتان کاغذ بزرگی قرار دارد که تصویر خشمگین و تهدید آمیزی بر آن کشیده شده ! طبیعتا بلافاصله برمی گردید و با نگاهی جستجوگرانه تک تک وسایل را بررسی می کنید تا در یابید چه کسی در خانه بوده و با وسایل و زندگی تان چه کرده ؟
حال قدری دقیق تر شوید و بر جزئیات پیرامونتان ریزتر شوید … خصوصا درباره آدمها و روابطشان .
در این راه بیشترین نکته ای که در نوشتن به دردتان می خورد درک جزئیات و تفاوت مقولات با یکدیگر است … تفاوت هر انسان یا وسیله و شی ای با … همنوع و مشابه خودش .
در گام اول بیشتر بر تفاوتهای ظاهری و عینی متمرکز شوید . مثلا درباره خانواده یا دوستانتان : هر یک چطور راه می روند ؟ چگونه می خندند ؟ هنگام حرف زدن به چشمانتان خیره می شوند یا خود را سرگرم کار و چیز دیگری می کنند ؟ تکه کلام خاصی دارند ؟ معمولا لباسهایشان معطرند ؟ غالبا چه شمایل و رنگهایی دارند ؟ اتو کشیده و تمیزند یا نه ؟ در صحبتهایشان تکیه شان بر امور در اختیار و کنترل خودشان است یا از ناتوانی ها و تقابل ها می گویند ؟
برای آنکه منظور از تلاش جهت خوب دیدن ، برای شما واضح تر شود مثال دیگری می زنم :
در مسیر خانه و یا کار تصور کنید که : مهمترین مدارک شناسایی تان یا مبلغ قابل توجهی پول ( که اتفاقا به شما امانت داده شده و توان بازگرداندنش را هم ندارید ! ) را گم کرده اید ! … آیا باز هم سرسری می گذرید ؟ مطمئنا در تمام مسیر آنقدر حساس می شوید که مسائل و نکات بی شماری را رصد خواهید کرد .
در مرحله بعد : جزئیات اشیاء یا افرادی را که با دقت دیده اید را بر روی کاغذ بیاورید . انجام ندادن بخش آخر تمرین ، معادل انجام ندادن کل آن است زیرا هدف این تمرین ” تیز بینی شما در شکار جزئیات ، متعادل شدن توان ذهن شما در کشف امور و قدرت انتقال توسط کلمات ” است ، پس از نوشتن آنچه دیده اید شانه خالی نکنید . شاید ابتدا کمی سخت باشد . مهمتر از آنکه چه می نویسید صرف انجام آن است . نا امید نشوید و سخت گیریتان را به بعد موکول کنید و فقط بنویسید تا به نوشتن عادت کنید .
در مرحله آخر یکبار دیگر به آنچه دیده و نوشته اید شک کنید … دوباره به اصل آنچه نوشته اید بازگردید تا دریابید جزئیات متفاوت دیگری هم بوده که به آن اشاره نکرده اید و زوایای متنوعی که می توانید از منظر آنها به مسئله بنگرید و وارد شوید .
توجه مهم : نکته ضروری در انجام این تمرین خاموش کردن و تعطیل نمودن حافظه و محفوظاتتان درباره موارد و نکاتی است که از قبل می دانسته اید . حافظه و تخیل ابزار دیگری است که بعدها از آن استفاده لازم را خواهیم کرد … تنها اینگونه می توانید دنیای تازه تری را پیش چشمانتان متجلی کنید .
نویسنده : محسن تهرانی